Παγκόσμια Οργάνωση Προσχολικής Αγωγής Ελληνική ΕπιτροπήOrganisation Mondiale pour L'Éducation PréscolaireWorld Organisation for Early Childhood Education Organización Mundial para La Educación Preescolar
Παράρτημα Ιωαννίνων: τηλ 2651 0 64320/ 6974665614

Ιωάννινα 24/01/2012



Αγαπητά Μέλη,
Μαζί με τις ευχές μας για καλή χρονιά γεμάτη υγεία και αγάπη σε σας και την οικογένειά σας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις εκδηλώσεις του παραρτήματός μας για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 21:30 στην ταβέρνα Μπουκιά- Μπουκιά Ακαδημίας 4 στα Ιωάννινα. Τιμή συμμετοχής 15€. Αν θα θέλατε να περάσετε μαζί μας αυτή τη βραδιά δηλώστε συμμετοχή μέχρι τις 30 Ιανουαρίου στα τηλέφωνα που δίνονται.

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Εισήγηση και βιωματικό σεμινάριο με θέμα:
«Προγράμματα κοινωνικοσυναισθηματικής μάθησης ή προγράμματα
ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων για το Νηπιαγωγείο.»

Εισηγητές
Κούτρας Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής Αγωγής Υγείας Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Επιστημονικός Διευθυντής Συμβουλευτικού Σταθμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών Νομού Ιωαννίνων.
Κουρμούση Νάντια, Νηπιαγωγός, MSc Προαγωγής Υγείας, Τελειόφοιτη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Έλεγχος του Στρες και Προαγωγή της Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών», Υπ. Διδ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διδάσκουσα Αγωγής Υγείας Διδασκαλείου Νηπιαγωγών Αθήνας και Διδάσκουσα Διαχείρισης του Στρες στο πλαίσιο του μαθήματος Αγωγής Υγείας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Αθήνας και Θεσσαλονίκης.



1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ

α. Δηλώσεις συμμετοχών για το Βιωματικό σεμινάριο (μέγιστος αριθμός 50 άτομα).
β. Προγράμματα κοινωνικοσυναισθηματικής μάθησης ή προγράμματα ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων: Θεωρητικό υπόβαθρο, εφαρμογές και αποτελεσματικότητα (Εισήγηση 20 λεπτών περίπου).
γ. Παρουσίαση του προγράμματος «Βήματα για τη ζωή». Πρόκειται για πρόγραμμα ενίσχυσης αυτοεκτίμησης και ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων όπως:
Σεβασμός διαφορετικότητας (π.χ.: Αρέσουν σε όλους τα ίδια πράγματα;)
Δημιουργία και διατήρηση φιλικών σχέσεων (π.χ.: Πώς μπαίνω σε μια παρέα;)
Αναγνώριση των δικών μας αλλά και των συναισθημάτων των άλλων
(π.χ.: Πώς είναι να είμαστε θυμωμένοι; Πώς φοβισμένοι;)
Διαχείριση συναισθημάτων (π.χ.: Τι μπορώ να κάνω όταν θυμώνω; Όταν ζηλεύω;)
Ικανότητα άρνησης και διαπραγμάτευσης (π.χ.: Μαθαίνω να λέω ‘όχι’, αλλά και να υποστηρίζω τον εαυτό μου)
Ενσυναίσθηση (π.χ.: Τι μπορώ να κάνω για να δείξω ότι νοιάζομαι;)
Ικανότητα εκτίμησης καταστάσεων (π.χ.: Ποιο είναι το πρόβλημα;)
Ικανότητα λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων (π.χ.: Βρίσκω πολλές λύσεις και επιλέγω την καλύτερη)
Αποφυγή συγκρούσεων (π.χ.: Τι μπορούμε να κάνουμε για να λύσουμε μια διαφωνία;)
Θα παρουσιαστεί συνοπτικά το περιεχόμενό του, η δομή του, οι στρατηγικές που χρησιμοποιεί καθώς και ο τρόπος που επιτυγχάνει την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τους γονείς (Εισήγηση 50 λεπτών περίπου).
δ. Ερωτήσεις-Συζήτηση

2. ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Το σεμινάριο θα έχει διάρκεια 4 ώρες (με ένα εικοσάλεπτο διάλειμμα) και θα περιλαμβάνει βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια ρόλων. Οι δραστηριότητες θα είναι προσαρμοσμένες για ενήλικες, ωστόσο θα εξηγείται με σαφήνεια ο τρόπος που θα μπορούν να μετατρέπονται ώστε να εφαρμοστούν σε παιδιά σε μια τάξη νηπιαγωγείου.
Θα πραγματεύονται τρία θέματα:
α. Γνωριμία (διάστημα προσαρμογής, δημιουργία σχέσεων, ενίσχυση αυτοεκτίμησης)
β. Διαχείριση συναισθημάτων
γ. Λήψη αποφάσεων και επίλυση προβλημάτων
Τόπος διεξαγωγής: Παιδαγωγικό τμήμα Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος και ώρα 10:00. Στο τέλος θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι 50 άτομα, δηλώστε άμεσα συμμετοχή.



Σάββατο 3 Μαρτίου 2012
Βιωματικό Εργαστήρι Μαθηματικών με θέμα:
“ Χώρος: σχέσεις, έννοιες και αναπαραστάσεις στο Νηπιαγωγείο”
Συνεχίζεται ο κύκλος των σεμιναρίων της θεματικής ενότητας «Μαθηματικά» με το 2ο κατά σειρά βιωματικό εργαστήρι θα είναι τρίωρο και θα εστιάσει: στο πεδίο των χωρικών εννοιών και σχέσεων. Στόχος του εργαστηρίου είναι η παρουσίαση και αναφορά σε αυτές τις έννοιες, καθώς και στα βασικά χαρακτηριστικά ανάλογων μαθηματικών δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με τη διαθεματικότητα, τη σύνδεση με την καθημερινή ζωή, τα ενδιαφέροντα των παιδιών και την κατάκτηση της γνώσης. Αναλυτικότερα, στο 1ο μέρος θα γίνει η θεωρητική προσέγγιση και στη συνέχεια, στο 2ο μέρος του εργαστηρίου, θα ακολουθήσουν πρακτικές εφαρμογές και εργαστηριακές δράσεις σχετικά με τον προσανατολισμό, τις χωρικές σχέσεις, την αναπαράσταση και τοποθέτηση αντικειμένων στην τάξη.

Εισηγήτρια

Νικηφορίδου Ζωή, Νηπιαγωγός, MSc in Cognitive Psychology- Πανεπιστήμιο Sussex της Αγγλίας , Διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει εργαστεί για 3 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα ως νηπιαγωγός και έχει διδακτική εμπειρία ως εκπαιδεύτρια σε δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. και ως εργαστηριακός συνεργάτης στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Έχει συνολικά 4 δημοσιεύσεις σε περιοδικά και 11 συμμετοχές σε ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια και είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών.

Τόπος διεξαγωγής: Πειραματικό Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων στις 10:00 και η διάρκειά του θα είναι 3 ώρες. Στο τέλος θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι 25 άτομα, δηλώστε άμεσα συμμετοχή.

Σας ενημερώνουμε επίσης πως από 1/1/2012 η ετήσια συνδρομή των μελών μας ανέρχεται στα 18€.

Μετά τις εκλογές της 3ης Δεκεμβρίου 2011 η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του παραρτήματος Ιωαννίνων έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Βουνοτρυπίδου Κυριακή

Αντιπρόεδρος: Δώνη Ελένη

Γ. Γραμματέας: Κωλέτση Βασιλική

Ταμίας: Νικηφορίδου Ζωή

Ειδική Γραμματέας: Παππά Αθηνά

Μέλη: Νούσια Αλεξάνδρα
Πουλιανού Ισαβέλλα

Σας καλούμε να στηρίξετε με την παρουσία σας τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του παραρτήματός μας ώστε να διατηρήσουμε την εύρυθμη και βιώσιμη λειτουργία του.
Επικοινωνία για δηλώσεις συμμετοχών και οποιαδήποτε πληροφορία:

Βουνοτρυπίδου Κική: 6944912630
Κωλέτση Βάσω: 6974665614
Παππά Αθηνά:
athinaxpappa@yahoo.gr


Με φιλικούς Χαιρετισμούς
Για το Δ.Σ


Η Πρόεδρος Η Γραμματέας


Βουνοτρυπίδου Κυριακή Κωλέτση Βασιλική


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Κοπή Πίτας OMEP Ιωαννίνων και Ιονίων Νήσων